History of Platak

Platak je obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Jedino je skijalište u Hrvatskoj gdje s vrha sjedežnice (1.361 m) možete uživati u pogledu na more! Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, a nakon postavljanja dvosjedežnice „Radeševo“ (1979) Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njemu su odgojeni skoro svi riječki skijaši.

Na skijalištu Platak rodio se Jadranski slalom, jedino natjecanje na kojem skijaši startaju gledajući na cijeli Kvarnerski zaljev. Jadranski je slalom prvi put održan davne 1933.g., a premijerno izdanje ovog natjecanja osvojio je Zvonimir Kajba iz Sušaka. ​Zanimljivo je spomenuti da je alpsko skijanje postalo olimpijskim sportom tek tri godine poslije u Garmisch-Partenkirchenu. Na Platku su nastupali i skijaši koje će kasnije obilježiti hrvatsku skijašku povijest, a najzvučnije ime je zasigurno ono Ante Kostelića, tvorca hrvatskog skijaškog čuda, koji je 1969. osvojio 4. mjesto na Jadranskom slalomu.

1.travnja 2006. na Radeševu našle svjetske skijaške zvijezde - Ivica i Janica Kostelić. Te je godine održan prvi obnovljeni Međunarodni Jadranski slalom, a Riječani su konačno dočekali priliku na svom "brdu" vidjeti pravo skijaško natjecanje.

Mapa Platka

Uz rekreacijsku i skijašku povijest, bitno je spomenuti da je Platak imao i značajnu vojnu ulogu u Domovinskom ratu. U Velikom planinarskom domu su u listopadu i studenom 1991. godine vršene pripreme postrojbi 128. brigade Hrvatske vojske za odlazak na ličko ratište.